Vanaf woensdag geldt er voor de sportwereld "code oranje". Concreet betekent dat dat indoorsporten, waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden, verboden worden voor iedereen boven 12 jaar.

Zo kunnen er bijvoorbeeld geen competitiematchen basket meer georganiseerd worden, maar een contactloze wedstrijd zoals enkelspel tennis kan nog wel.

Trainingen waar de veiligheidsafstand wel gerespecteerd kan worden, mogen wel nog doorgaan, net al fitness.

Ook alle kleedkamers sluiten, behalve in de zwembaden.

Indoorsporten, waarbij de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, worden verboden voor alle sporters boven 12 jaar. Een competitiematch basketbal kan dus niet meer, een partij enkelspel tennis kan wel nog.

Fitness en trainingen waar die veiligheidsafstand wel gerespecteerd kan worden, mogen nog doorgaan.

Kantines mogen voorlopig openblijven, maar moeten dezelfde strikte regels als in de horeca volgen. Dat betekent dat mensen enkel mogen zitten, dat er maximum 4 personen aan een tafel mogen zitten en dat ook hier de afstandsregel van 1,5 meter gerespecteerd wordt.

Ook publiek blijft voorlopig welkom. Daar blijven de regels dezelfde. Er zijn maximaal 200 toeschouwers binnen welkom en 400 toeschouwers buiten. Voor meer toeschouwers is een speciale toelating nodig. Iedereen moet op afstand zitten en een mondmasker dragen.

Sportkampen in de herfstvakantie kunnen doorgaan, in kleine groepen en volgens dezelfde protocollen als de jeugdkampen.  (VRTNWS)